Marmite is een typisch Brits product waar overal ter wereld wel liefhebbers van zijn te vinden. Marmite wordt gemaakt van gistextract wat overblijft na het brouwen van bier. Dit gist wordt vermengd met groentenextract, zout en is verrijkt met een tal van B vitaminen. Marmite is heerlijk als spread op toast, crumpets en crackers of door een hartige soep of saus!
Marmite en vitamine B12 tekort
Vitamine B12 tekort, ook wel cobalamine genoemd, kan resulteren in tal van psychische en fysieke klachten. Veelal kunnen mensen met een B12 tekort deze waardes verhogen door voedingsmiddelen te eten met een hoog vitamine B12 gehalte. Marmite bevat 2ug aan vitamine B12 per portie van 8g, dit is 80% van de dagelijkse B12 behoefte op 1 boterham. Daarnaast zijn er ook nog andere B vitaminen aan Marmite toegevoegd: Thiamine B1, Riboflavine B2, Niacine B3, Foliumzuur B9 en dan nog de eerder besproken vitamine B12. Marmite bevat van elk van deze B vitaminen tussen de 43% en 99% van de dagelijkse vitaminebehoefte.