Ingrediënten:
- 225g Bloem
- 150ml Melk (ongeveer)
- Snufje Zout
- 25g Gouden Basterdsuiker (optioneel)
- 25g Boter of Margarine
Bovenstaande hoeveelheden kunnen verdubbeld worden indien gewenst!
Bereidingswijze:
- Zeef bloem en zout in een kom en roer er suiker door, indien gebruikt.
- Wrijf de boter/margarine erdoor.
- Voeg voldoende melk toe om een zacht deeg te maken.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven plank en kneed voorzichtig om eventuele scheurtjes te verwijderen.
- Rol lichtjes uit tot 2,5 cm dikte. Snijd in scones met een in bloem gedoopte cutter.
- Plaats op een met bloem bestoven voorverwarmde bakplaat, en bestrijk indien gewenst met losgeklopt ei of melk.
- Bak in een voorverwarmde oven op 220°C/425°F/Gasstand 8 op het bovenste schap gedurende ongeveer 10 minuten.
- Koel af op een rooster.
Voor Fruit Scones: 50g Sultana's, Kersen of Rozijnen kunnen aan de droge ingrediënten worden toegevoegd voordat de vloeistof wordt toegevoegd.
Voor Volkoren/Bruine Scones: Gebruik 125g Odlums Volkorenmeel en 125g Zelfrijzend Bakmeel volgens dezelfde methode als hierboven.
Opmerking: Heerlijk eenvoudig met boter besmeerd of geserveerd met opgeklopte room, Aardbeienjam en een paar verse aardbeien
Heb je haast?
Dan is hier een nog eenvoudiger recept!
Je hebt nodig:
- 450g Odlums Scone Mix
- 200 - 250ml Melk of Water (ongeveer)
- Bakplaat, bestoven met bloem
- Scone cutter / plastic beker
Methode:
- Verwarm de oven voor op 200°C / heteluchtoven 180°C / 400°F / Gasstand 6
- Voeg de droge mix toe aan een mengkom. Giet er 200 ml melk/water bij.
- Meng met een lepel tot er een zacht deeg ontstaat. Als het te droog is, voeg dan geleidelijk tot 50 ml melk/water toe om een zacht (niet plakkerig) deeg te krijgen.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed lichtjes, met een beetje bloem.
Druk het deeg tot een hoogte van 25mm / 1". Gebruik een cutter/beker om scones uit te snijden.
Druk de restjes samen om het deeg op te gebruiken. - Plaats de scones op een met bloem bestoven bakplaat. Bestrijk met melk of losgeklopt ei.
Bak gedurende 12-17 minuten tot ze goudbruin zijn. - Laat afkoelen op een rooster.