Oh Sugar! - Onze suikersoorten uitgelegd

Bij velen van ons staan er witte, poeder- en misschien bruine suiker in de kast. Maar het aanbod aan suikers is veel groter dan deze drie. Daarnaast zijn er duidelijke smaakverschillen en reageren suikers verschillend van elkaar bij bijvoorbeeld bakken of tijdens het mengen met vloeistoffen.

Bij Kellys hebben we een ruim aanbod aan Britse suikers, van Demerara tot Caster en van Muscovado tot  bruine suiker. Ons aanbod wordt gedomineerd door het Britse merk Tate & Lyle. Dit bedrijf verwerkt al sinds 1878 suiker en is in Groot-Britannië het bestverkochte suikermerk, mede dankzij de constante hoge kwaliteit en een goed gevoel voor tijdgeest!

Wij snappen natuurlijk dat het wat verwarrend kan zijn, meerdere soorten suikers. Daarom leggen we graag de verschillen uit.

Granulated Sugar – Kristalsuiker

Dit is de alleskunner, de witte geraffineerde suiker die in veel huishoudens te vinden is. We mengen deze suiker door onze koffie en thee, gebruiken het bij het maken van taarten en cakes of om jam mee te maken.

De kenmerken van Tate & Lyle Granulated Sugar:

  • All-rounder, deze suiker kan je altijd in elk recept gebruiken.
  • Plakt niet, zoals sommige donkere suikers.
  • De structuur is korrelig, dit type suiker wordt deels opgenomen bij kleine hoeveelheden vloeistof. Je behoudt een licht korrelige structuur.

Caster Sugar – Fijne kristalsuiker

Tate & Lyle Caster Sugar is eigenlijk hetzelfde als de Granulated versie, alleen dan van een fijnere structuur. Dit maakt deze suiker geschikter voor het maken van Meringue of andere recepten waarbij je wenst dat de suiker volledig wordt opgenomen en er geen korrels achterblijven.

Muscovado Sugar – Muscovado Suiker

Uit witte kristalsuiker wordt normaliter alle ‘molasses’ gehaald, dit is de bruine kleur dat uit de suikerbiet wordt onttrokken. Deze molasses bevat een volle en rijke smaak.

Bij Muscovado suiker wordt de molasses er niet uitgehaald. Het resultaat is een volle, toffee-achtige suiker met een rijke smaak. Dit type wordt veelal gebruikt in recepten waar een beetje ‘crunch’ gewenst is. Denk aan een crumble, chocolate chip cookies of cakes met een Midden-Oosters tintje.

De Dark Muscovado Sugar heeft simpelweg een hoger gehalte Molasses en is daardoor nog wat rijker van smaak dan de Light Muscovado Sugar.

Brown Sugar – Bruine Suiker

We blijven even bij de molasses hangen. Bij bruine suiker wordt in eerste instantie de molasses uit de suiker onttrokken. Vervolgens wordt deze in beperkte hoeveelheden terug toegevoegd waardoor de fabrikant de smaak precies kan beïnvloeden. Dit type suiker kenmerkt zich door een karamel-achtige smaak en is perfect voor het maken van brownies, koekjes of shortbread.

Bruine suiker smelt daarnaast ook zeer gemakkelijk door het hoge vochtgehalte wat van nature aanwezig is. Het verschil in Dark Brown Soft Sugar en Light Brown Soft Sugar is hetzelfde als bij de Muscovado, het gehalte aan molasses is verschillend.

Demerara Sugar – Demerara Suiker

Tate & Lyle Demerara suiker is (nog) lang niet zo populair als witte of bruine suiker, maar bevat voor de professionele en hobby chef juist cruciale eigenschappen om baksels naar een hoger niveau te tillen.

Demerara suiker is van nature een fruitige suiker met subtiele tonen van specerijen. De suikerkristallen van Demerara suiker zijn iets groter dan bij kristalsuiker. Daardoor smelt demerara suiker minder snel en behoudt het een fijne crunch. Dit type suiker wordt veel gebruikt door de thee of over porridge maar bijvoorbeeld ook in hartige stoofgerechten of als dun laagje op een ingevette bakvorm, zo krijgt je taart of cake een knapperig suikerrandje.  

Icing Sugar

Icing Sugar wordt vaak door de war gehaald met poedersuiker. Maar waar poedersuiker niet specifiek gebruikt wordt om ‘icing’ te maken maar ook los bij pannenkoeken of wafels wordt gegeten, is Icing sugar specifiek gemaakt om te mengen met water. De suiker veranderd dan in een glanzend wit mengsel wat gebruikt kan worden om baksels mee te versieren.

Splenda

Officieel is Splenda geen suiker, maar daar wordt het wel veelal voor in de plaats gebruikt. Splenda is een calorievrije suikervervanger op basis van dextrose. Je kan het gebruiken in je koffie en thee maar je kan er ook prima mee bakken. Wat dat betreft is Splenda dezelfde alleskunner als witte kristalsuiker.

Conclusie

Bij Kellys hebben we een ruim aanbod aan verschillende suikers, voor elk recept moet de juiste soort suiker bij ons te vinden zijn. Bij het kiezen van de soort suiker is het vooral belangrijk om rekening te houden met de smaak en structuur. Stel voor jezelf vast of je een neutrale zoete smaak met een fijne structuur wenst (granulated, caster sugar) of een rijke toffee-karamel smaak met een grove structuur (Muscovado, Demerara sugar).

Alwin
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter