Vegemite vs. Marmite - De Verschillen

Vegemite en Marmite hebben een unieke en bijzondere smaak, zoveel is duidelijk. Het is ook een geval ‘love it or hate it’, zover wij weten is er niemand die denkt ‘mwa… het gaat’. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee producten? Gaat het dan alleen om de voedingswaarden? Of is er ook daadwerkelijk een verschil in ingrediënten en smaak? Wij namen de proef op de som.  

Vegemite

Als je aan Australië denkt, waar denk je dan aan? Parelwitte stranden? Sydney? Misschien alle dodelijke dieren die er leven? Sommige mensen denk dan maar aan 1 ding: Vegemite! Er zijn weinig huishoudens in Australië waar je deze hartige, zoutige spread op basis van gistextract niet zult vinden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.  

Vegemite logo

Fred Walker, de bedenker van Vegemite, heeft de naam maar liefst 3x aangepast omdat de marketing van zijn product niet echt lekker liep. Hij wilde graag de concurrentie aangaan met het Britse Marmite, gaf veel geld uit aan advertenties, ontwierp verschillende verpakkingen en veranderde de receptuur een klein beetje en dit wierp zijn vruchten af. De aanhouder wint aangezien Vegemite inmiddels vele Australische (en buitenlandse) harten heeft veroverd.

Marmite

De Duitse brouwer Justus van Liebig kwam er achter dat een concentratie van gistextract (een overblijfsel van bierbrouwen) prima eetbaar was. Zover voor de Duitse invloeden want in 1902 begon de Marmite Food Extract Company in Engeland met het produceren van Marmite voor consumentgebruik. Meer dan 100 jaar later is dit product, net als Vegemite, een ‘household item’ en valt het onder dezelfde ‘hate it or love it’ categorie.

Marmite toast

De verschillen

Ingrediënten

Het grootste verschil in de ingrediënten zijn de granen waaruit het extract is getrokken, Marmite gebruikt naast tarwe- en gerstextract ook gistextract gewonnen uit havermout en rogge. Marmite maakt gebruikt van groentensapconcentraat i.p.v. moutextract uit gerst.

Vegemite

Marmite

Gistextract uit gerst en tarwe

Gistextract uit gerst, tarwe, havermout en rogge

Zout

Zout

Moutextract van gerst

Groentensapconcentraat

Smaakversterker Potassium Chloride

Thiamine

Kleurstof Amonnia Karamel

Riboflavine

Specerij-extract (bevat selderij)

Niacine

Niacine

Vitamine B12

Thiamine

Foliumzuur

Riboflavine

Natuurlijke smaakstof (bevat selderij)

Foliumzuur

 

Voedingswaarden

Omdat de ‘per portie’ grootte van beide verschillen, hebben we de voedingswaarden per 100g in onderstaande tabel verwerkt.

 

Vegemite

Marmite

Energie (kJ)

729 kJ

1100 kJ

Energie (kcal)

174 kcal

260 kcal

Vet (g)

0.9g

< 0.5g

Waarvan verzadigd

0.1g

< 0.1g

Koolhydraten

11.1g

30g

Waarvan suikers

2.4g

1.2g

Proteïne

25.9g

34g

Zout

8.39g

10.8g

Thiamine B1 (mg)

11mg

7.7mg

Riboflavine b2 (mg)

8.6mg

6.8mg

Niacine B3 (mg)

50mg

69mg

Foliumzuur (ug)

2000 ug

1250 ug

Vitamine B12 (ug)

n.v.t.

24 ug

Wat valt op?

Marmite bevat vitamine B12, Vegemite bevat deze vitamine helemaal niet. Daarnaast is de Vitamine B3 waarde van Marmite hoger, maar scoort Vegemite op B1, B2 en foliumzuur aanzienlijk beter.

De verschillen tussen de overige voedingswaarden zijn zeer klein wanneer je het terugrekent naar 1 portie, ongeveer 5g.

‘The Look & Taste’

Vegemite is een stuk donkerder dan Marmite. Denk aan de kleur van pure chocolade bij Vegemite en melkchocolade bij Marmite. Vegemite is wat compacter en iets minder goed smeerbaar dan Marmite.

Marmite colour

Maar dan het allerbelangrijkste: de smaak. Voor beide producten geldt: de smaak is uniek en de verschillen zijn klein. Marmite heeft duidelijk een iets zoutere en bittere smaak dan Vegemite, dit maakt Vegemite misschien iets gemakkelijker om gewend aan te raken. Het bittere kan verklaard worden doordat Marmite gebruik maakt van gistextract uit rogge, maar daar steken wij ons hand niet voor in het vuur.

Marmite en vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort, ook wel cobalamine genoemd, kan resulteren in tal van psychische en fysieke klachten. Veelal kunnen mensen met een B12 tekort deze waardes verhogen door voedingsmiddelen te eten met een hoog vitamine B12 gehalte.

Marmite bevat 1.9ug aan vitamine B12 per portie van 8g, dit is 80% van de dagelijkse B12 behoefte op 1 boterham. Daarnaast zijn er ook nog andere B vitaminen aan Marmite toegevoegd: Thiamine B1, Riboflavine B2, Niacine B3, Foliumzuur B9 en dan nog vitamine B12.

Een portie Marmite bevat van elk van deze B vitaminen tussen de 43% en 99% van de dagelijkse behoefte.  

Conclusie

Vegemite en Marmite ontlopen elkaar nauwelijks, qua voedingswaarden en ingrediënten hebben de producten zeer veel overeenkomsten.

Vegemite is een stuk donkerder van kleur, maar dit is alleen nuttig als je het wil gebruiken in Haut Cuisine (succes daarmee!).

Gaat het je puur om de smaak, dan raden wij Vegemite aan. Dit product heeft een rijkere en subtielere smaak dan Marmite en is iets minder zout en bitter. 

Zijn de vitaminewaarden en in het specifiek vitamine B12 belangrijk voor je? Ga dan zeker weten voor Marmite, aangezien dit de enige van de twee is die vitamine B12 bevat!

Alwin
Reacties
p
06 Sep 2021
Pam
Supergoed artikel, het verschil in smaak was mij echt heel duidelijk (ik ben een fan van Vegemite, niet van Marmite) maar wist niet dat de voedingswaarde (vooral B12) verschilden. Dit maakt echt een en ander duidelijk, dus dank je wel!
Laat een reactie achter